Cosatto Acorn i-Size и оценката му от ADAC

Кои са ADAC и защо са важни техните оценики сигурно знаят всички,  на които поне веднъж им се е наложило да търсят и избират детско столче за кола. 

Все пак на кратко за организацията:

 ADAC ( Allgemeiner Deutscher Automobil Club) е най-голямата европейска автомобилна организация, създадена преди повече от 100 години - в далечната 1903г. Няколко години по-късно сменя името си и от тогава е позната по сегашния начин. По принцип ADAC  е застрахователна компания за превозни средства, която участва в насърчаването на безопасността по време на път. ADAC тества автомобили, автомобилни гуми и разбира се детски столчета за кола.

ADAC (както и останалите организации, които правят тестове) не може да тества всички столчета излезли на пазара. За това св подбират такива, въз основа на популярност, обем продажби и нововъведения които се въвеждат в бранша. На пример - популярните на последък Rotate -седалки. При независимите тестове столчетата се тестват по няколко основни критерия:

1. Най-важен безопасност  дали отговарят на регламентите, по които са обявени, че са направени:  ECE R44 или ECER129 ( след септември 2023, единствения по който се пускат на пазара е вторият R129/ i-size). Обикновено тестовете се правят при условия по-високи от изискванията на стандартите (н.п. ADAC тества челен сблъсък от 64км/ч, при изискване на стандарта 50 км/ч.

2. Съдържанието на замърсители, химикали в тапицерията, багрила и тежки метали се оценяват и тестват.

3. Не по-малко важно е обслужването  - дали лесно се монтира или има опасност от неправилен монтаж в автомобила или на детето в столчето.

4. Ергономичност - как стои столчето в автомобила и съответно детето в него

5. Изработка и почистване 

 

Резюме за резултатите на ACORN i-size:


Много безопасно бебешко столче, което е одобрено съгласно UN Reg. 129 (стандарт i-Size), кошницата се избира според ръста на детето. Необходимостта от смяна идва едва когато главата на детето достигне горния ръб на кошницата ( 87см). Височината на коланите, заедно с облегалката за глава, могат лесно и бързо да се регулират, за да отговарят на растящото дете с помощта на централен регулатор. Година на тестване: 2023 г

 

Резултати от тестовете: 

Безопасност:  🟩 1.4  

➕ Много нисък риск от нараняване при челен удар

➕ Много нисък риск от нараняване при страничен удар

➕ Добро насочване на колана

➕ Детската седалка е стабилна в автомобила

Монтаж: 🟨3.2 

➕ Лесно разбираема инструкция

➖ Риск от непавилно поставяне и ползване

➖ По-трудно обезопасяване с коланите

Ергономичност: 🟩 1.6

➕ Добра опора от опорен крак ( при монтаж с база isofix)

➕ Удобна позиция на бебето

➕ Заема малко място в автомобила

➕ Просторна вътешна част

➖ Много обемни подложжи за най-малките

Замърсители: 🟩2.1

➕ Малко количество

Изпълнение и почистване: 🟨2.7

➕ Отлична изработка

➖ Възможно само ръчно пране на тапицерията

➖ Трудно се сваля

404945016_10163454943654202_5383588066411932763_n.jpg

   

 

* Информацията е взета от официалния сайт на adac